2020-04-03 09:46
NORSK HYDRO: BACKAR I OSLO EFTER UPPSKJUTEN UTDELNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Aluminiumtillverkaren Norsk Hydro meddelade på torsdagskvällen att bolaget vidtar en rad åtgärder för att begränsa de negativa effekterna av coronaviruset och den globala ekonomiska nedgången.

Hit räknas permitteringar, en frysning av 25 procent av planerade investeringar för 2020, kostnadsbesparingar, indragen 2020-bonus för ledningen och att utdelningsbeslutet skjuts på framtiden.

"Krisen kommer att dämpa den globala ekonomin och därmed öka det väntade överskottet av primäraluminium väsentligt. Kapacitetsnedraggningar behövs, men det behövdes även före virusutbrottet", skriver Pareto Securities i en analysuppdatering, där rekommendationen sänks till sälj (behåll) och riktkursen sänks till 20 norska kronor (30), vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

"Även om vi tror att Hydro fattar rätt beslut och bör klara sig bättre än andra bolag i sektorn tack vare valutakurseffekter, så är utsikterna allt annat än betryggande", resonerar Pareto.

Kepler Cheuvreux har en något mer positiv inställning och upprepar sin köprekommendation för aktien, om än med riktkursen sänkt till 32 norska kronor (37).

"Meddelandet (om besparingarna och utdelningen -red) bör inte komma som någon överraskning, och vi menar att det är positivt att starka åtgärder vidtas i ett extraordinärt läge", skriver mäklarfirman i ett morgonbrev.

Norsk Hydro handlades klockan 09.45 till 21:47 norska kronor på Oslobörsen, en nedgång med 2,2 procent för dagen.Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt