2020-10-26 13:27
ANT FINANCIAL: MOT VÄRLDSREKORD I NOTERING, TAR IN 34,5 MDR USD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska fintechbolaget Ant Financial närmar sig världsrekord i börsnotering med den största emission som gjorts någonsin i IPO-sammanhang, framgår av prospekt som publicerades på måndagen.

Ant Financial kommer enligt prospekt som offentliggjordes på måndagen att sälja aktier till ett värde av motsvarande 34,5 miljarder dollar i en dubbel börsnotering och bolaget siktar går således mot ett börsvärde om cirka 313 miljarder dollar. Emissionssumman motsvarar drygt 300 miljarder kronor och börsvärdet cirka 2.700 kronor.

Antalet nya aktier som trycks upp och sätts ut på marknaden är 1,7 miljarder på Shanghaibörsen och lika många i Hongkong. Om en övertilldelningsklausul uppfylls kommer noteringsemissionen nå ännu högre, framgår vidare.

Den största noteringsemissionen till dags dato är när det saudiskstatliga oljebolaget Aramco satte aktier på Tadawul-börsen i Riyadh och samtidigt sålde aktier för motsvarande 29 miljarder dollar.

Första avslut i Ant-aktien väntas genomföras den 5 november i Hongkong, enligt prospekten, där det dock inte redogörs när noteringen kommer ske i Shanghai.

Inget svenskt börsbolag kommer ens i närheten av värderingen på det kinesiska fintechbolaget. Astra Zeneca, som är störst av bolagen i OMXS30, värderas till 137 miljarder dollar.

Värderingen på fintechbolaget uppgår också till mer än flera av de amerikanska storbankerna. JP Morgan är snäppet större med 316 miljarder dollar i börsvärde.

Tech- och e-handelskonglomeratet Alibaba kommer även efter noteringen att vara största enskilda ägare i Ant, något som säkerställs genom teckning av nya aktier i emissionen. Alibaba kommer kontrollera ungefär en tredjedel av aktierna.

Ant Financial startades av nätbolagskonglomeratet Alibaba som en ren fintechplattform under varumärkesnamnet Alipay år 2004, då i syfte att komma bort från tredjepartsleverantörer på transaktionstjänster i Alibabas e-handel. Verksamheten knoppades av 2014.Joakim Rönning +46 8 5191 7930
Nyhetsbyrån Direkt