2018-02-13 12:16
LÖNEAVTAL: SIFFERLÖSA AVTAL KAN MOTVERKA BRIST - CALMFORS

STOCKHOLM (Direkt) Sifferlösa avtal gör att marknadskrafterna slår igenom mer på lönerna och fler sifferlösa avtal kan därför vara ett sätt att minska den arbetskraftsbrist som i dag finns i bland annat offentlig sektor.

Det säger Arbetsmarknadsekonomiska rådets (AER) ordförande Lars Calmfors till Nyhetsbyrån Direkt, efter att rådet presenterat en ny rapport om kollektivavtal.

"Sifferlösa är en säkerhetsventil i systemet som gör det mer möjligt att ta hänsyn till marknadskrafterna. I dagsläget är det mindre målkonflikter än normalt eftersom det är kvinnodominerade yrken i offentlig sektor som skulle tjäna på det", säger han.

Han säger att offentlig sektor och delar av privat sektor, som har störst brist på arbetskraft, behöver högre löneökningar för att kunna locka till sig arbetskraft från andra sektorer, som industrin.

"Vill man hålla på dagens märkessättning är sifferlösa avtal ett sätt att åstadkomma det", säger han och tillägger att han för egen del även skulle vilja se en mindre strikt industrinormering, vilket han framfört tidigare.

Lars Calmfors säger också att sifferlösa avtal inte är ett hot mot industrins nuvarande märkessättning, tvärtom ger en ökande andel sifferslösa ett större behov av ett märke för vägledning.

"Då blir det ännu viktigare att märket finns", säger han.

AER har gjort en studie av hur sjuksköterskor i offentlig sektor påverkats av övergången till sifferlösa avtal 2011. Det visar sig då att månadslönen var oförändrad men att timlönen blev högre, till följd av kortare arbetstid, och att lönespridningen ökat. Det verkar också som att arbetskraftsbrist gett större effekt på lönerna än tidigare och det verkar ha gjort det lättare att rekrytera.

"Sifferlösa avtal har lett till att marknadskrafterna slår igenom mer på lönerna", sade Lars Calmfors vid en pressträff.Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935
Nyhetsbyrån Direkt