2020-02-13 09:24
NISSAN: RESULTAT UNDER FÖRVÄNTAN, BEKRÄFTAR PROGNOSSÄNKNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den japanska biltillverkaren Nissan redovisar ett rörelseresultat för det tredje kvartalet (oktober-december) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 på 22,7 miljarder yen. Det var lägre än analytikernas genomsnittliga prognos om ett rörelseresultat på 59,3 miljarder yen, enligt Bloomberg News.

Nissan sänker rörelsevinstprognosen för helåret med 43 procent från 150 till 85 miljarder yen. Intäktsprognosen sänks samtidigt med 3,8 procent från 10,6 till 10,2 biljoner yen.

"Trots att ha gjort stadiga framsteg i verksamhetstransformationen och åtgärderna för vinståterhämtning sänker bolaget sin helårsprognos med anledning av svaga prestationer och en inbromsning i den totala branschvolymen", skriver Nissan.

Biltillverkaren uppger samtidigt att företaget planerar att inte göra någon årsslutsutdelning till aktieägarna. Inklusive tidigare utdelningar under året väntas helårsutdelningen sammanlagt därmed bli 10 yen per aktie, vilket kan jämföras med analytikernas genomsnittliga förväntan om 22,6 yen enligt Bloomberg.

Under natten till torsdagen rapporterade den japanska tidningen Yomiuri att Nissan övervägde att sänka sin helårsprognos för räkenskapsåret som sträcker sig till och med mars månad, efter att bolaget ska ha sett en "avsevärd" resultatförsämring under sitt tredje kvartal (oktober-december). Tidningen hänvisade till källor som menade att biltillverkaren inte har kunnat återhämta sig från skadorna efter Carlos Ghosn-skandalen, rapporterade Bloomberg News.Johan Lind +46 8 5191 7954
Nyhetsbyrån Direkt