2020-10-16 10:31
FOXCONN: LANSERAR PLATTFORM FÖR UTVECKLING AV ELBILAR - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kontraktstillverkaren Foxconn har lanserat en teknikplattform som syftar till att hjälpa tillverkare av elfordon att sänka kostnaderna och få fram nya modeller snabbare. Därmed vill det taiwanesiska bolaget befästa en central position på den snabbväxande marknaden, skriver Financial Times.

Foxconns teknikchef William Wei sade vid ett event på fredagen att bolagets mål är att bli "elbilarnas Android", med hänvisning till det Googleägda mobiloperativsystemet som används av flera inbördes konkurrenter på telefonmarknaden.

Enligt Foxconn ska den öppna plattformen göra det möjligt att dela på viktig mjukvara och hårdvarudesign, från batterier till datahanteringsverktyg, i ett "ekosystem" för utvecklare och tillverkare. Foxconn räknar med att plattformen kan korta tiden för utveckling och minska det kapital som behövs för att ta fram nya fordon.

Foxconns styrelseordförande Young Liu sade på fredagen att bolaget siktar på en marknadsandel på 10 procent fram till 2025-2027, "vid en tidpunkt då den globala elbilsmarknaden väntas ha en omfattning på cirka 30 miljoner bilar".

Det taiwanesiska företagets insteg på elbilsmarknaden sker vid en tid då vinstmarginalerna i dess division för smartphonetillverkning fortsätter att krympa.David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt