2021-01-14 10:51
HALVLEDARE: BRIST I BILINDUSTRIN PRIORITERAT PROBLEM, ENLIGT VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Halvledarbolaget TSMC ser den rådande bristen på chip till fordonsindustrin som ett prioriterat problem att åtgärda.

Det sade bolagets vd CC Wei i samband med att TSMC:s rapport på torsdagen, skriver Financial Times.

"Bristen i leveranser till fordonsindustrin har blivit alltmer uppenbar. För TSMC är detta vår högsta prioritet. /…/ Fordonsindustrin behöver många halvledarkomponenter … såsom mogen teknik för sensorer och strömhantering. Vi arbetar med kunderna för att hantera konsekvenserna av bristen", sade CC Wei.

Enligt TSMC har den ökade efterfrågan från biltillverkare i slutet av 2020 varit svår att leva upp till då bolagets utbud redan tidigare under året pressats av stark aptit från andra tillverkningsbolag. På onsdagen meddelade Volkswagen att bolaget drar ned sin produktion i Wolfsburg på grund av halvledarbristen, och Honda uppgav att produktionen i Storbritannien tillfälligt stoppas av samma anledning.

TSMC:s intäkter under det fjärde kvartalet i fjol ökade med 14 procent till 361 miljarder taiwandollar (cirka 105 miljarder kronor). Därmed nådde bolaget upp till den högre änden av sin egen intäktsprognos. Nettoresultatet steg 23 procent till 143 miljarder taiwandollar.

Bolagets intäkter under 2020 drevs upp av hög efterfrågan på smartphones och superdatorer, samt av bulkköp från kunder som oroat sig över att coronaviruspandemin ska störa leveranskedjorna.

TSMC är världens största kontraktstillverkare av chip och studeras ofta av investerare som en indikator för den globala efterfrågan på halvledare. För 2021 räknar TSMC med att intäktstillväxten i procent avtar till "mid-teens" efter en ökning med 25 procent under fjolåret. Bolagets investeringar, capex, spås öka till 25-28 miljarder dollar för 2021, att jämföra med 17 miljarder dollar under 2020.David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt