2020-05-29 17:34
NORDEN: BLANDAT, OLJA TYNGDE I OSLO, VINX30 -1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna var blandade på fredagen, där oljepriset tyngde i Norge medan Köpenhamn lyfte med stöd av defensiva aktier.

Samlingsindexet Vinx 30 sjönk 1 procent till nivån 962.

Osäkerheten som präglade världens börser slog inte igenom i Köpenhamn där OMXC25 var upp 0,2 procent till nivån 1.327. De mer defensiva bolagen steg med uppgångar för aktier som Ambu, Coloplast, Novozymes och Ørsted.

"Några av de mer defensiva företagen kommer tillbaka. Vi hade en sektorrotation i mitten av veckan där du gick ut från de defensiva företagen och till värdeaktier, den sektorrotationen har nu vänt och de defensiva företagen går bra", sade Mads Zink på Danske Bank, till Ritzau Finans.

I Oslo var OBX-index ned 1,5 procent vid 717. Equinor och Aker BP tyngde medan Orkla steg.

Överlag var oljerelaterade aktier ned. Brentoljan var ned 1,3 procent vid norska börsens stängning.

Rystad Energy skrev enligt TDN Direkt att osäkerhet kring framtiden för oljelagring samt oro för geopolitiska spänningar tillräckliga skäl för ett lägre oljepris.

Samtidigt pekar analyshuset på att marknadsreaktionerna för bara några veckor sedan hade varit mycket större, vilket visar att vi går in i en normaliseringsperiod med mindre prissvängningar.

Helsingforsbörsens OMXH25-index var ned med 1 procent till 3.957.

Svagast i huvudindex gick Nokian Renkaat som backade 6,1 procent, följt av Cargotec som backade 5,7 procent.Malcolm Winbo +46 8 5191 7934
Nyhetsbyrån Direkt