2020-04-17 13:08
BÖRSEN: UPPGÅNG MED NY OPTIMISM KRING COVID-19, OMXS30 +3,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avancerade markant på fredagen, liksom de övriga börserna i Europa. USA-presidenten Donald Trumps besked om att USA:s ekonomi ska öppna enligt en process i tre steg, samt positiva data kring en behandling mot coronaviruset, gav stöd.

Omkring klockan 13 hade OMXS30-index stigit 3,5 procent till 1.536 och aktier för 10,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På de europeiska handelsplatserna var ledande index upp i trakterna av 3-4 procent och även USA-terminerna handlades klart på plus. Bidragande var uppgifter om det amerikanska läkemedelsbolaget Gileads försök med antivirusläkemedlet Remdesivir, som indikerat tydligt positiva resultat för behandling av covid-19.

Bland de svenska storbolagen fanns H&M och Electrolux med i toppen efter uppgångar med strax under 6 procent. I toppen fanns också en rad cykliska aktier som SKF, Boliden och SSAB som även de steg med i trakterna av 6 procent. Alla aktier i OMXS30 noterades på plus förutom Getinge.

Nokia fortsatte att stiga och var upp 3 procent, efter att även på torsdagen ha klättrat sedan TMT Finance uppgett att Nokia anlitat Citi för att försvara sig mot ett fientligt uppköpsintresse. Ericsson steg 2,8 procent.

Kinnevik, som på fredagen redovisade ett substansvärde på 235 kronor per aktie, meddelade i sin rapport också att kundintaget i den norska nätmatbutiken Kolonial.no, som Kinnevik äger till 24 procent, under coronakrisen varit tio gånger högre än normalt. Aktien steg 4,7 procent till 194:75 kronor.

Kredithanteringsbolaget Intrum gick starkt och steg 10 procent till 138:20 kronor. Carnegie har inlett bevakning av Intrum med en köprekommendation och riktkursen 200 kronor.

Kepler Cheuvreux har höjt sitt råd för fukthanteringsbolaget Munters till köp från tidigare behåll. Aktien klättrade 5,9 procent.

Lundin Mining är ett attraktivt tillväxt- och utdelningsfall, som handlas till rabatt jämfört med andra bolag i sektorn. Det anser DNB Markets, som höjt sin rekommendation för gruvbolaget till köp från tidigare behåll. Lundin Mining steg 5 procent.

Catena Media gick mot strömmen och sjönk 3,1 procent. Bolaget genomför en företrädesemission på 684 miljoner kronor, med storägaren Öresund bland garanterna. Ambitionen med emissionen är att minska skuldsättningen och bolagets finansiella risk, bland annat genom att betala av på den utestående obligationsskulden.

Medicinteknikbolaget Nexstim har redovisat resultat från de första 55 patienterna som behandlats med Smartfocus mot depression. Utfallet visar att 40 procent av patienterna som slutförde behandlingen uppnådde klinisk remission och 71 procent visade på ett kliniskt svar vid slutet av behandlingen. Aktien tog rejäl fart och lyfte 58 procent.

Redeye har inlett uppdragsbevakning på medicinteknikbolaget RLS Global, med ett riktvärde i ett basscenario på 9 kronor. Aktien ökade 15 procent till 4:91 kronor.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredagen den 17 april

image

Källa: InfrontDavid Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt