2019-06-12 11:04
FORDON: NEVS-ÄGARE LOVAR 23 MDR USD TILL KINAS ELBILSFABRIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Evergrande, som är storägare i svenska Nevs och majoritetsägare i superbilstillverkaren Koenigsegg, utlovar investeringar på 23 miljarder dollar inom elbilsproduktion i Kina, enligt dokument hos myndigheter i Guangzhou-provinsen.

Evergrande ska investera kraftigt och förlägga tre olika fabriker för produktion av elfordon i Guangzhou, som är beläget norr om Hongkong och den kinesiska tech-metropolen Shenzhen. Den årliga produktionen kommer efter samtliga investeringar uppgå till 1 miljon fordon. För att förse produktionen med batterier kommer också batterikapacitet om 50 gigawatt byggas i området. När investeringarna ska vara klara framgår dock inte av de kommunala dokumenten.

Svenska elbilsbolaget Nevs, som bildades ur Saabs konkursbo, har tidigare uppgett att produktion ska starta i juni och försäljning av den första elbilsmodellen ska påbörjas "inom kort".

De första modellerna kommer att kombinera teknik från Saab och Koenigsegg samt ha körsystem från holländska e-Traction, ett annat bolag där Evergrande har gått in som ägare, enligt uttalandet. Evergrandes värdekedja består också av andelar i brittiska Protean Electric, som bygger hjulmotorer, och en handelsplattform för fordonsbranschen. Bolaget har även via ett dotterbolag gått in i den krisande Tesla-utmanaren Faraday Future.

Evergrande har gjort sig kända för abrupta investeringar i verksamheter som ska diversifiera det tungt skuldsatta fastighetsbolaget från den inbromsande kärnmarknaden.

En tidigare aviserad målsättning är att Evergrande ska vara världens största producent av elfordon inom 3-5 år, enligt uttalanden från konsortiets vd och ordförande Xu Jiyain, en av Kinas rikaste.

I bolagets spretiga ägarportfölj finns också konsumentprodukter som mineralvattnet Evergrande Spring, verksamhet inom solpanelsbranschen, svinuppfödning och annan lantbruksverksamhet och fotbollslaget Guangzhou Evergrande.Joakim Rönning +46 8 5191 7930
Nyhetsbyrån Direkt