2021-01-14 11:49
BOMARKNAD: S-RIKSDAGSLEDAMÖTER VI SE ÖVER AMORTERINGSKRAV- TIDN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att låntagare ska amortera är klokt och i grunden rätt, men alla de pålagor som skett under det senaste decenniet är med största sannolikhet inte motiverade. Därför är det rimligt att se över amorteringskraven.

Det skriver sex socialdemokratiska ledamöter i riksdagens civilutskott, däribland partiets bostadspolitiske talesperson Johan Löfstrand, i en debattartikel i Fastighetstidningen.

De skriver att det framför allt är orimligt med de framtunga amorteringarna som nu är fallet.

"Unga och förstagångsköpare stängs ute eftersom amorteringarna är som tyngst i början av ett låns löptid. För unga människor innebär det att de ska amortera som mest när inkomsten är som lägst. Ett mer välavvägt amorteringskrav för unga och förstagångsköpare vore önskvärt", skriver utskottsledamöterna.

De konstaterar samtidigt att frågan om belåning är komplex, och att de värnar den finansiella stabiliteten. Men påpekar ändå att unga och förstagångsköpare kan behöva hjälp.

"Staten skulle behöva ta ett mer aktivt ansvar för att hjälpa till med det första köpet. Mellanfinansiering, startlån eller ingångshjälp. Kärt barn har många namn. För oss är namnet inte det viktiga utan resultatet. Regeringens utredning kring just startlån är därför väldigt välkommen", skriver S-ledamöterna.Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt